Τι σημαίνει κάνω ΄΄καθρεφτάκι’’ ;
Κάνω ΄΄καθρεφτάκι΄΄ στους άλλους ,σημαίνει ότι βλέπω σε εκείνους τον εαυτό μου, με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει. Βλέπω τους φόβους ,τα πάθη μου, τα τραύματα μου, τα άγχη μου. Όλα μου τα ερωτηματικά ,τα ταμπού, οι ανησυχίες αλλά και οι δαίμονες μου αντικατοπτρίζονται στους άλλους. Σταματώ δηλαδή να βλέπω το άτομο που είναι δίπλα μου ή μπροστά μου σαν μια διαφορετική οντότητα και τον αντιμετωπίζω σαν αντίγραφο του εαυτού μου.
Τι σημαίνει κάνω ‘’καθρεφτάκι’’ στο παιδί μου;
Πολλοί γονείς συνηθίζουν να βλέπουν το παιδί τους σαν μικρογραφία του εαυτού τους. Πιστεύουν ότι είναι λογικό να έχουν τους ίδιους φόβους, τα ίδια προτερήματα και τα ίδια ελαττώματα. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα παιδιά τους μπορούν και έχουν το δικαίωμα , να είναι διαφορετικοί χαρακτήρες ,με την δική τους προσωπικότητα ,τα δικά τους άγχη και με τα δικά τους παιδικά τραύματα και όχι με των γονιών τους. Συνηθίζουν λοιπόν να τα συμβουλεύουν ,να τα στηρίζουν, να τα προφυλάσσουν ακόμη και να τα μαλώνουν με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.
Θα σας αναφέρω διάφορες περιπτώσεις που οι γονείς κάνουν ‘’καθρεφτάκι’’ στα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου περίπτωσης.
Το ‘’καθρεφτάκι’’ που κάνω εγώ αφορά στους φόβους μου με τα αεροπλάνα περισσότερο αλλά και με όλα τα μέσα μετακίνησης Έπιανα τον εαυτό μου λοιπόν να είμαι αρνητική σε κάθε πρόταση για ταξίδι, σχολική εκδρομή του παιδιού μου, ακριβώς επειδή φοβάμαι εγώ τις μετακινήσεις. Καθρέφτιζα την δική μου ανησυχία, αγωνία και άρνηση στο παιδί, τονίζοντας κάθε φορά την επικινδυνότητα των ταξιδιών. Τα δικά μου τραύματα, το δικό μου τροχαίο δυστύχημα των φοιτητικών μου χρόνων και η δική μου ανασφάλεια επηρέαζαν την κρίση μου και έτειναν να εγκατασταθούν εμμέσως και στο παιδί γεμίζοντας το με τους δικούς μου φόβους. Μόλις το συνειδητοποίησα σταμάτησα να το κάνω . Όχι να φοβάμαι ,αλλά να το λέω και να αγχώνω και τους άλλους.
Υπάρχουν αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις που οι γονείς κάνουμε ‘’καθρεφτάκι’’ στα παιδιά αν καθίσετε και σκεφτείτε με ηρεμία και ωριμότητα θα τις εντοπίσετε.
- Αν έχεις μεγαλώσει σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον με φωνές και καβγάδες μην αναπαράγεις το ίδιο μοντέλο στην δική σου οικογένεια θεωρώντας ότι είναι κάτι φυσιολογικό, γιατί πολύ απλά δεν είναι.
- Μην βάζεις στο παιδί σου τις ίδιες απαγορεύσεις και τους ίδιους κανόνες με τους οποίους μεγάλωσες εσύ γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει.
- Μην επιβάλλεις τον αθλητισμό επειδή εσύ θες να αθλείσαι.
- Μην μπουκώνεις το παιδί σου με γλυκά επειδή αρέσουν σε εσένα.
- Αν έχεις παραπανίσια κιλά μη θεωρείς αναμενόμενο να έχουν και τα παιδιά σου περιττά κιλά.
- Αν έχεις υποστεί bullying η παρενόχληση δεν σημαίνει ότι θα το υποστούν και τα παιδιά σου. Μη τα κάνεις λοιπόν περισσότερο καχύποπτα απ’ όσο χρειάζεται και μη σπέρνεις ζιζάνια.
- Επειδή σου αρέσουν τα ακριβά ρούχα και τα είδη πολυτελείας μη βάζεις και το παιδί σου στην ίδια διαδικασία.
- Αν μεγάλωσες με πολύ διάβασμα ή με καθόλου διάβασμα μην ωθείς το παιδί σου προς τις δικές σου επιλογές.
- Άστο να επιλέξει τις σπουδές και το επάγγελμα που το ενδιαφέρουν πραγματικά και όχι αυτό που εσύ έχεις διαλέξει ή που θα ήθελες να είχες διαλέξει .
- Αν έχεις πληγωθεί στις προσωπικές σου σχέσεις μη προσπαθείς να το κατευθύνεις ,μη του χαλάς τα όνειρα και μη θες να το πείσεις ότι δεν υπάρχουν ειλικρινή αισθήματα.
- Αν φοβόσουν πάντα μη παχύνεις και πάλευες με τις δίαιτες μην επιβάλλεις τα προγράμματα διατροφής που θέλεις εσύ στο παιδί σου.
- Αν σου αρέσει ή όχι η μουσική , το θέατρο, οι βόλτες και τα ταξίδια είναι δική σου επιλογή και όχι του παιδιού σου.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι δίπλα στο παιδί σου χωρίς όμως να το καταπιέζεις και χωρίς να προσπαθείς να επιβάλλεις τα δικά σου θέλω και τους δικούς σου φόβους. Σαφώς και πρέπει να το συμβουλεύσεις, να το ενημερώσεις και να το προστατεύσεις από κινδύνους. Να το βοηθήσεις να ανοίξει τα μάτια του και τα φτερά του, να διευρύνει τους ορίζοντες του και να νιώσει δυνατό. Μη το φορτώνεις όμως με τις απαγορεύσεις που φόρτωσαν εσένα. Μη βλέπεις σε εκείνο τα δικά σου τραύματα. Είστε μαζί και πορεύεστε μαζί χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είστε ίδιοι.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου