Τα νεογιλά δόντια, αρχίζουν να βγαίνουν στα παιδιά γύρω από την ηλικία των 6 μηνών, αν και μπορεί να υπάρξει κάποιο μικρό διάστημα διακύμανσης (μερικά παιδιά μπορεί να τα βγάλουν νωρίτερα ή αργότερα). Συνήθως, τα πρώτα δόντια που βγαίνουν είναι τα κάτω μπροστινά δόντια, και ακολουθούν τα πάνω μπροστινά. Στο σύνολό τους, τα νεογιλά δόντια βγαίνουν περίπου μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι πολλαπλή:
- Βασική για τη μάσηση και τη διατροφή: Επιτρέπουν στο παιδί να μάθει πώς να μασάει και να καταναλώνει διάφορα τρόφιμα.
- Οδηγούν στην ανάπτυξη της σωστής ομιλίας: Η παρουσία των δοντιών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της ομιλίας, καθώς βοηθούν στην εκφορά των ήχων.
- Διατήρηση χώρου για τα μόνιμα δόντια: Τα νεογιλά δόντια κρατούν θέσεις για τα μόνιμα δόντια που θα αναπτυχθούν αργότερα, εξασφαλίζοντας ότι τα μόνιμα δόντια θα μπουν στη σωστή θέση.
- Ανάπτυξη της στοματικής υγιεινής: Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών συμβάλλει στη σωστή υγιεινή του στόματος και στην πρόληψη προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τα μόνιμα δόντια.
Αυτά τα δόντια είναι προσωρινά και θα αντικατασταθούν από μόνιμα δόντια γύρω από την ηλικία των 6 ετών, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 12-13 ετών.
Γράφει ο Οδοντίατρος- Ενδοδοντιστής Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος