Αρκετοί γονείς θέλοντας να απενοχοποιηθούν μάλλον για την ανάρμοστη ή βίαιη συμπεριφορά των παιδιών τους, την χαρακτηρίζουν σαν κάτι ‘’αστείο’’. Συνηθίζουν να λένε ’’τα παιδιά κάνουν αστεία μεταξύ τους’’ ή ‘’τα αγόρια τα κάνουν αυτά για να γελάνε’’ ή ‘’τα κάνει όλα αυτά για πλάκα’’. Μόνο που με αυτή την πλάκα δεν γελάει συνήθως κανείς, ούτε τα παιδιά, ούτε οι μεγάλοι ούτε καν οι γονείς του παιδιού που το θεωρούν τόσο αστείο και αθώο συνάμα ,αφού ότι κάνει είναι για πλάκα.
Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές οι γονείς καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει ,απλά προσπαθούν να δικαιολογήσουν το παιδί τους. Ντρέπονται για την ανάρμοστη συμπεριφορά του ,αλλά δεν ξέρουν πως να το χειριστούν. Νιώθουν ανήμποροι να σταματήσουν τις βίαιες αντιδράσεις του και προσπαθούν να απενοχοποιήσουν το ίδιο και τον εαυτό τους λέγοντας ότι είναι μια μορφή πλάκας όλο αυτό που συμβαίνει.
Δεν είναι όμως αστείο!
Η συμπεριφορά ενός παιδιού παύει να είναι ‘’αστεία’’ και οι γονείς πρέπει αφενός να πάψουν να το δικαιολογούν ανεπιτυχώς και αφετέρου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν να το διαπαιδαγωγούν σωστά, όταν:
- Η συμπεριφορά του είναι βίαιη προς τους άλλους.
- Κάνει bullying σε άλλα παιδιά.
- Υποκινεί φασαρίες και βίαια επεισόδια εντός και εκτός του σχολείου.
- Είναι ανυπάκουο και δεν συμμορφώνεται με το πρόγραμμα και τους κανόνες του σπιτιού και του σχολείου.
- Λέει συνέχεια ψέματα για να αποφύγει υποχρεώσεις και ευθύνες.
- Με την δήθεν ‘’αστεία’’ συμπεριφορά ,προσπαθεί να χειραγωγήσει τους γύρω του.
- Γίνονται συνέχεια συστάσεις από το σχολείο και από άλλους γονείς για την ενοχλητική του συμπεριφορά.
- Όταν βρίσκεται πια σε μια ηλικία που πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα πράγματα.
Καταλαβαίνω πόσο άσχημα νιώθετε όταν το παιδί σας φέρεται ανάρμοστα και ενοχλητικά. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να έρχεστε σε δύσκολη θέση και να μη ξέρετε πως να αντιδράσετε. Προσπαθείτε σίγουρα να το δικαιολογήσετε και είναι λογικό μέχρι ένα σημείο. Όμως πρέπει να αναλογιστείτε τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια συμπεριφορά στην μετέπειτα ζωή του, στην κοινωνικοποίηση του ,στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και σαφώς στις προσωπικές του σχέσεις. Η ανάληψη ευθυνών και η συμμόρφωση με τους κανόνες βοηθά στην διαμόρφωση μιας συγκροτημένης προσωπικότητας που μπορεί να ανταπεξέλθει στις όποιες συνθήκες και ανάγκες παρουσιαστούν ,εκεί που η δικαιολογία ‘’ήταν αστείο’’ δεν θα λειτουργεί καθόλου ελαφρυντικά.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου