Την πρωτιά σε συχνότητα κατέχουν οι ιώσεις του αναπνευστικού και ακολουθούν οι γαστρεντερίτιδες.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 6-8 επεισόδια αναπνευστικών λοιμώξεων ανά έτος. Οι περισσότερες είναι ήπιες αυτοπεριοριζόμενες νόσοι της ανώτερης αναπνευστικής οδού (ώτα, μύτη, φάρυγγας), αλλά ορισμένες όπως η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.
Οι ιοί προκαλούν το 80-90% των αναπνευστικών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας. Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν εποχιακή κατανομή, κυρίως τους χειμερινούς μήνες σε περιοχές με εύκρατο κλίμα όπως η χώρα μας. Τα κύρια αίτια σε βρέφη και παιδιά είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), οι ιοί της παραγρίππης (PIV), οι ιοί της γρίπης (IA, IB), οι αδενοιοί, οι εντεροϊοί, οι ρινοϊοί και κοροναϊοί. Ο ιός αποβάλλεται από το ανώτερο αναπνευστικό από τις πρώτες μέρες μέχρι και τρεις εβδομάδες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε και ανιχνεύεται στο εργαστήριο. Από τα σημαντικά μικροβιακά παθογόνα της αναπνευστικής οδού είναι ο πνευμονιόκοκκος και άλλοι στρεπτόκοκκοι και ο αιμόφιλος της γρίπης.
Τα συχνότερα αίτια γαστρεντερίτιδας είναι ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στον ροταϊο, ο οποίος ευθύνεται για 60% των περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Από τους μικροβιακούς παράγοντες συνηθέστερα προκαλούν γαστρεντερίτιδα η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Το καμπυλοβακτηρίδιο προκαλεί συχνά διάρροια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας 1-4.
Γράφει ο Παιδίατρος Ηλίας Μπούζιος