Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα με το βάρος τους, γιατί είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα;
Συνήθως η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα βρίσκεται πολύ κοντά τους αρκεί μόνο να σκεφτούν τις διατροφικές συνήθειες που επικρατούν μέσα στο σπίτι τους και ακολουθούν και οι ίδιοι. Κακά τα ψέματα τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους, αντιγράφουν συμπεριφορές και συνήθειες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και τις διατροφικές προτιμήσεις των γονιών τους. Είναι συνηθισμένο άλλωστε φαινόμενο μέσα σε μια οικογένεια με παχύσαρκους γονείς να υπάρχουν και παχύσαρκα παιδιά ενώ θα λέγαμε ότι είναι σπάνιο, ο σωματότυπος των παιδιών να είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με των γονιών.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ένας πολύ βασικός λόγος που οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές τα παιδιά είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες που επικρατούν σε αυτό. Αν οι γονείς έχουν διατροφικά προβλήματα είναι πολύ πιθανό να έχουν και τα παιδιά.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι
- Τα γονίδια αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών, άρα και στην διαμόρφωση των διατροφικών επιλογών αλλά και διαταραχών.
- Ένα ψυχικό τραύμα λόγω απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου ή μιας ερωτικής απογοήτευσης δύναται να επηρεάσει και τις διατροφικές συνήθειες.
- Τα προβλήματα σεξουαλικής ταυτότητας και η αγωνία της αποδοχής από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και των επιλογών.
- Η κακοποίηση που μπορεί να υφίσταται ένα παιδί είτε λεκτική είτε σωματική, είτε λαμβάνει χώρα στο σπίτι ή στο σχολείο .
- Η πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια.
- Η επιλογή λάθος προτύπων ή μέσω του φιλικού περίγυρου ή μέσω των social media οδηγούν τα κορίτσια και τα αγόρια σε επεισόδια νευρικής ανορεξίας.
- Τα σχόλια που μπορεί να δέχεται ένα παιδί για την εμφάνιση του ,το βάρος του ή τον σωματότυπό του.
- Οι συνεχόμενες και εξαντλητικές δίαιτες αλλά και η καταπόνηση του σώματος με έντονη γυμναστική.
Υπάρχουν αρκετές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά και τους εφήβους σε διατροφικές διαταραχές για αυτό και χρειάζεται επαγρύπνηση από τους γονείς, επικοινωνία ουσιαστική με τα παιδιά τους και δόσιμο αγάπης, φροντίδας και στοργής.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου