Το παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων ,στην εξάσκηση και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Είναι μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην θεραπευτική προσέγγιση και εργαλείο ανεκτίμητης αξίας για τον θεραπευτή αλλά και για την οικογένεια. Τα ατομικά και τα ομαδικά παιχνίδια που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες ενός παιδιού με αυτισμό μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά ωφέλιμα και να συμβάλλουν στην πρόοδο και στην ανάδειξη των ικανοτήτων.
Ποια παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό;
- Τα κινητικά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν στην εξάσκηση των κινητικών δεξιοτήτων .
- Τα ομαδικά παιχνίδια βοηθούν στο να μάθουν να ακολουθούν κανόνες ,να συνεργάζονται και να κοινωνικοποιούνται.
- Τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν στη προσαρμογή και στην ένταξη σε ένα σύνολο καθώς και στη διαχείριση των συναισθημάτων.
- Τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν στην ανάπτυξη της σκέψης και της δημιουργικότητας.
- Παιχνίδια με λέξεις ,με εικόνες και σχεδιασμούς εξασκούν την σκέψη .
- Παιχνίδια που περιλαμβάνουν οπτικό, ηχητικό υλικό, δραματοποίηση και αφήγηση θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα εξάψουν την περιέργεια και την φαντασία.
- Αισθητηριακά παιχνίδια που διεγείρουν την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση και τη γεύση θα συμβάλλουν στο να νιώσουν άνετα και ασφαλή στο χώρο.
- Τα παιχνίδια με τουβλάκια ,μπάλες και πάζλ διεγείρουν και την φαντασία και εξασκούν τις δεξιότητες.
- Τα μασητικά παιχνίδια από σιλικόνη .
- Το θεατρικό παιχνίδι και Δραματοθεραπεία.
Ατομικά και ομαδικά παιχνίδια ,εντός και εκτός σπιτιού είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τα παιδιά με αυτισμό. Δοκιμάστε διάφορα παιχνίδια , παίξτε όλοι μαζί και διασκεδάστε. Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα μπορεί να δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν και να ακολουθήσουν κανόνες αλλά το παιχνίδι τα γεμίζει χαρά
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου