Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια κοινή πάθηση στα παιδιά που επηρεάζει τη μύτη και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αλλεργιογόνα όπως γύρη ,σκόνη, μούχλα και ζωικά αλλεργιογόνα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φτέρνισμα, καταρροή, ρινική συμφόρηση και κνησμό.
Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της αλλεργικής ρινίτιδας;
Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού αντιδρά υπερβολικά σε αβλαβείς ουσίες που θεωρεί απειλητικές. Τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν:
- Γύρη: Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργία στη γύρη) είναι πιο συχνή την
- άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
- Σκόνη: Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροοργανισμοί που ζουν στη σκόνη του
σπιτιού και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όλο το χρόνο.
- Μούχλα: Η μούχλα αναπτύσσεται σε υγρά περιβάλλοντα και μπορεί να
προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
- Ζωικά Αλλεργιογόνα: Οι τρίχες, τα δέρματα και το σάλιο των κατοικίδιων ζώων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις .
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα (οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών) και την έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός του τσιγάρου.
Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να είναι εποχικά ή να εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και περιλαμβάνουν:
- Φτέρνισμα: Συχνό και επίμονο.
- Καταρροή: Διάφανη και υδαρής.
- Ρινική Συμφόρηση: Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.
- Κνησμός: Στη μύτη, τα μάτια και τον λαιμό.
- Δακρύρροια: Μάτια που δακρύζουν και κοκκινίζουν.
Η διάγνωση γίνεται συνήθως μέσω ιστορικού και φυσικής εξέτασης. Μπορεί να χρειαστούν δερματικές δοκιμασίες ή εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματα.
Η θεραπεία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
1. Την αποφυγή Αλλεργιογόνων: Η μείωση της έκθεσης σε αλλεργιογόνα είναι κρίσιμη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση καλυμμάτων κατά των ακάρεων, την αποφυγή κατοικίδιων ζώων και τη διατήρηση καθαριότητας στον χώρο διαβίωσης.
2. Φαρμακευτική Αγωγή: Αντισταμινικά, αποσυμφορητικά και ρινικά κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
3. Ανοσοθεραπεία: Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ενέσεις αλλεργίας (ανοσοθεραπεία) μπορούν να βοηθήσουν στην απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στα αλλεργιογόνα.
Επιπτώσεις στην Ποιότητα Ζωής
Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών, προκαλώντας διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη συγκέντρωση στο σχολείο και γενική δυσφορία. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη διαχείριση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των παιδιών και την πρόληψη επιπλοκών. Με την κατάλληλη φροντίδα και τις σωστές θεραπευτικές προσεγγίσεις, τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική και δραστήρια ζωή.
Γράφει η Αικατερίνη Φράγκου Χειρουργός ΩΡΛ ενηλίκων και παίδων και Πλαστικός Χειρουργός προσώπου