Όσο και αν προσπαθούμε οι περισσότεροι γονείς να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας αγάπη και φροντίδα ,κάνοντας τα να νιώσουν σιγουριά και ασφάλεια, θυσιάζοντας πολλές φορές την δική μας ευχαρίστηση προκειμένου να είναι εκείνα χαρούμενα ,κάνουμε άθελα μας αρκετά λάθη . Λάθη που πολλές φορές δεν τα καταλαβαίνουμε αλλά που στοιχίζουν στα παιδιά. Λάθη επικοινωνιακά που επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών ,που μπορεί να τα γεμίζουν με άγχος ,να κόβουν τα φτερά τους , να δημιουργούν ανασφάλειες και λάθος εντυπώσεις.
Ποια είναι αυτά;
Παρακάτω θα δείτε τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι γονείς χωρίς καν να το καταλαβαίνουν.
- Θεωρούν ότι τα παιδιά είναι ο βράχος τους ,το στήριγμα τους . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε κάθε δύσκολη στιγμή να καταφεύγουν στο παιδί και να αναζητούν την αγκαλιά του ή την συντροφιά του προκειμένου να νιώσουν εκείνοι καλύτερα. Το υγιές είναι να είναι οι γονείς ο βράχος για τα παιδιά και όχι το αντίθετο. Δεν πρέπει να τα φορτώνουμε με τα δικά μας προβλήματα ή με τις όποιες στεναχώριες μας και να απαιτούμε να είναι στοργικά μαζί μας.
- Βάζουν στα παιδιά ετικέτες. Πολλοί γονείς όταν θυμώνουν αποκαλούν το παιδί τους, τεμπέλη, άχρηστο, κακό. Δυστυχώς αυτοί οι χαρακτηρισμοί ενδέχεται να ακολουθήσουν το παιδί σε όλη τη ζωή.
- Είναι υπερπροστατευτικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζει το παιδί με φόβο και ανασφάλεια και να αναζητά συνέχεια την βοήθεια και την προστασία των γονιών.
- Συγκρίνουν με τα άλλα παιδιά. Όταν συγκρίνεις το παιδί σου με τους συμμαθητές του προσπαθώντας να δημιουργήσεις κίνητρο στην πραγματικότητα πετυχαίνεις να το κάνεις να νιώσει μειονεκτικά.
- Δείχνουν ότι δεν τα εμπιστεύονται.
- Δεν απαντούν στις απορίες των παιδιών. Όσο και αν μας φέρνουν σε δύσκολη θέση κάποιες απορίες το σωστό είναι να απαντάμε με τρόπο κατανοητό στα παιδιά.
- Δεν κρατούν τον λόγο τους. Όταν υπόσχονται πράγματα που δεν πραγματοποιούν ποτέ, τότε κλονίζεται η σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει.
- Δίνουν διαταγές.
- Απειλούν συνέχεια το παιδί με σκοπό να βελτιώσουν την συμπεριφορά του.
- Το μαλώνουν και το φέρνουν σε δύσκολη θέση μπροστά σε τρίτους.
- Δεν το αφήνουν να εκφραστεί όπως θέλει. Τα παιδιά μπορούν και να κλαίνε και να φοβούνται .Δεν πρέπει να κρύβουν τα συναισθήματα τους.
- Αφήνουν τα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν. Στο όνομα της ελευθερίας πολλοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να αποφασίζουν για θέματα που μόνο οι ενήλικες μπορούν και πρέπει να αποφασίζουν.
- Φέρονται στα παιδιά σαν είναι φίλοι τους.
- Έχουν μεγάλες προσδοκίες .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φορτώνονται τα παιδιά με άγχος , αγωνία και απογοήτευση όταν δεν τα καταφέρνουν.
- Μεγαλώνουν τα παιδιά σε γυάλινο κόσμο. Με τον τρόπο αυτό δεν προετοιμάζονται σωστά τα παιδιά για την ένταξη τους στην κοινωνία. Νομίζουν ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα και όταν μαθαίνουν την πραγματικότητα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.
- Λένε όλα τους τα προβλήματα στα παιδιά τους .Αυτό είναι κακό γιατί τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν μόνο όσα επιτρέπει η ωριμότητα τους.
Λίγο ή πολύ όλοι μας κάνουμε λάθη στην ανατροφή των παιδιών μας. Γονιός τέλειος που να τα κάνει όλα σωστά είναι δύσκολο να υπάρξει γιατί πολύ απλά είμαστε όλοι άνθρωποι και ως γνωστόν οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Όμως η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν τα κάνει όλα τέλεια ένας γονιός ,ακόμη και αν είναι πρότυπο σωστού γονέα ,τα παιδιά πάντα θα έχουν παράπονα και πάντα θα έχουν να του καταλογίσουν κάτι.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου