Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο; ΟΧΙ δεν βγήκε!
Οι πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στο παρελθόν με σκοπό την διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι καλό να μείνουν αυστηρά στο παρελθόν γιατί μόνο ψυχικά τραύματα προκάλεσαν και πληγές που άργησαν να επουλωθούν ή που δεν επουλώθηκαν ποτέ.
Σαφέστατα λοιπόν θα πούμε ΟΧΙ στο ξύλο, ΟΧΙ στην λεκτική και σωματική τιμωρία αλλά ΝΑΙ στην σωστή τιμωρία που λειτουργεί αποτελεσματικά και αποσκοπεί στην διαπαιδαγώγηση ,στην αποτροπή κακών συμπεριφορών ,στην βελτίωση του χαρακτήρα ,στην κατανόηση των λαθών και στη μη επανάληψη τους. Για να το πετύχουμε όμως αυτό και να μην καταλήξουν οι τιμωρίες που επιβάλουμε να είναι επιζήμιες στην ψυχολογία και στον χαρακτήρα των παιδιών καλό είναι να ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες . Μόνο τότε θα πετύχουν οι τιμωρίες τον στόχο τους που δεν είναι άλλος παρά η συμμόρφωση των παιδιών και η εκμάθηση καλών τρόπων συμπεριφοράς .
ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ.
- Πριν βάλουμε κάποια τιμωρία πρέπει να συζητάμε με το παιδί ,να του εξηγούμε ποιο ήταν το λάθος του και για ποιο λόγο δεν πρέπει να το επαναλάβει. Έτσι το παιδί θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την συμπεριφορά του χωρίς να τιμωρηθεί.
- Αφήστε το παιδί να εκφραστεί και ακούστε τι έχει να σας πει για να δικαιολογηθεί.
- Εξηγήστε τις συνέπειες των πράξεων.
- Αν παρά την συζήτηση επαναληφθεί η ίδια ανεπιθύμητη συμπεριφορά τότε εξηγείστε του τον λόγο που θα μπει τιμωρία .
- Πρέπει να επιλέγουμε τιμωρίες απλές που μπορούν να εφαρμοστούν με συνέπεια. Δεν έχει νόημα να βάλουμε μια τιμωρία που δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.
- Η τιμωρία πρέπει να είναι λογική και αντίστοιχη του παραπτώματος. Δεν μπορούμε να βάζουμε μια αρκετά σκληρή τιμωρία για λάθη χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
- Μην τιμωρείτε το παιδί μπροστά σε άλλα παιδιά ή ενήλικούς.
- Μην επιλέγετε ντροπιαστικές και μειωτικές τιμωρίες.
- Μην τιμωρείτε αμέσως μετά το παράπτωμα . Αφήστε χρόνο στο παιδί να σκεφτεί το λάθος του αλλά και σε εσάς, για να επιλέξετε χωρίς θυμό την ανάλογη ποινή.
- Επιλέξτε τιμωρίες που έχουν αντίκτυπο μόνο στο παιδί και όχι σε όλη την οικογένεια.
- Μην μαλώνετε το παιδί χρησιμοποιώντας λέξεις πληγωτικές γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το γεμίσετε με θυμό.
- Επιβάλετε τιμωρίες περιορισμού προνομίων , όπως στέρηση ηλεκτρονικών παιχνιδιών ή τηλεόρασης.
- Φροντίστε ο χρόνος στέρησης των προνομίων να είναι αντίστοιχος της ηλικίας του παιδιού ώστε να έχει η τιμωρία κάποιο νόημα .
- Διαλέξτε ζυγό αριθμό ημερών για την στέρηση των προνομίων.
- Δώστε κίνητρα ώστε να μειωθεί η τιμωρία του. Αν φερθεί σωστά μπορούν οι μέρες του περιορισμού να μειωθούν.
ΤΕΛΟΣ μη ξεχνάτε να επαινείτε και να επιβραβεύετε τα παιδιά σας όταν συμπεριφέρονται σωστά γιατί έτσι θα ενισχύσετε την καλή συμπεριφορά αντί της κακής.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου