Η απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους γονείς και αφορά στο αν πρέπει ή όχι να δώσουν ξένο γάλα στο νεογέννητο κατά τη διαμονή του στο μαιευτήριο, είναι ξεκάθαρα αρνητική, εκτός και αν συντρέχει σοβαρός, ιατρικός λόγος.
Οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο είναι απόλυτα κρίσιμες για την έναρξη και την εδραίωση του θηλασμού και κατ’ επέκταση για τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν.
Ορισμένα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε στο μαιευτήριο, προκειμένου να βοηθήσουμε στην εδραίωση του θηλασμού είναι τα παρακάτω:
- Ζητήστε από το γυναικολόγο να σας δώσει το μωρό προκειμένου να το βάλετε στο στήθος σας, ΑΜΕΣΩΣ μετά τη γέννηση, είτε ο τοκετός γίνει φυσιολογικά, είτε με καισαρική. Αυτό καλό θα ήταν να το έχετε συνεννοηθεί πριν από τη γέννα με τον ιατρό σας καθώς, η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα (skin- to- skin) του νεογέννητου με την μητέρα κατά την πρώτη ώρα ζωής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εδραίωση του θηλασμού.
- Συνεχίστε το θηλασμό εφόσον η δική σας κατάσταση υγείας αλλά και του νεογέννητου, το επιτρέπουν, μίση ώρα και δύο ώρες μετά τη γέννηση.
- Επιλέξτε «rooming in», δηλαδή την υπηρεσία διαμονής του νεογέννητου στο δωμάτιό σας, προκειμένου το μωρό να είναι 24 ώρες δίπλα σας.
- Μειώστε τις συχνές και μεγάλες επισκέψεις φίλων και συγγενών, έτσι ώστε να κερδίσετε χρόνο για να γνωρίσετε το μωρό σας και να βρείτε τα πατήματα αναφορικά με το θηλασμό.
- Αναφέρετε ρητά πως δεν επιθυμείτε να λάβει το μωρό ξένο γάλα, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση σας
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες ιατρικοί λόγοι, όπως η απώλεια βάρους του νεογέννητου (πάνω από 10% του βάρους γέννησης), η εμφάνιση υπογλυκαιμίας κ.α., συνιστούν τη χορήγηση ξένου γάλακτος. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόταση μου είναι η χορήγηση να γίνεται μετά από θηλασμό και η ποσότητα του ξένου γάλακτος να μην ξεπερνά τα 5-10 ml.
Στο γράφημα που ακολουθεί, φαίνεται το μέγεθος του στομάχου κατά τις πρώτες ημέρες ζωής του βρέφους (Πηγή: www.babiesfirstlactation.com) :
Όπως φαίνεται λοιπόν από το ενημερωτικό γράφημα, τις πρώτες ημέρες ζωής, κατά τις οποίες το παιδί βρίσκεται στο μαιευτήριο, το στομάχι του έχει χωρητικότητα 5 έως 25 ml ενώ οι φόρμουλες που προσφέρονται είναι συνήθως 60ml. Ως αποτέλεσμα, αν δώσουμε συνεχόμενα γεύματα στο νεογέννητο της τάξης των 60ml, το στομάχι γρήγορα θα μεγαλώσει, με αποτέλεσμα, η παραγωγή γάλακτος της μητέρας να είναι δύσκολο να το χορτάσει.
Επιπλέον, όταν δίνουμε μπιμπερό στο μωρό, συνηθίζει να ρουφάει με τρόπο τελείως διαφορετικό από εκείνον που πρέπει να εφαρμόσει στο στήθος. Αυτό έχει συνήθως ως αποτέλεσμα, το βρέφος να συνηθίζει στην εύκολη, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από το ίδιο, ροή του μπιμπερό, και μετά δυσκολεύεται να θηλάσει από το στήθος.
Τι μπορούμε να κάνουμε σε περιπτώσεις που το νεογέννητο δεν μπορεί να θηλάσει επιτυχώς, νοσηλεύεται σε μονάδα ή η κατάσταση της υγείας του, δεν του επιτρέπει να θηλάσει;
Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τεχνικές, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν το θηλασμό. Είναι σημαντικό η μητέρα να βγάζει το γάλα της με νοσοκομειακό θήλαστρο και να ερεθίζει αποτελεσματικά το στήθος της με μαλάξεις με το χέρι, τουλάχιστον 8 φορές το 24ωρο (κάθε 3 ώρες). Επίσης, η μητέρα είναι καλό να μένει κοντά στο μωρό και να μπορεί να το αγγίζει (εφαρμογή της kangoroo care), ακόμα και αν αυτό νοσηλεύεται σε μονάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα θα πρέπει να έχει στο μυαλό της πως η διαδικασία του θηλασμού είναι ένα πανέμορφο, αλλά δύσκολο ταξίδι για το οποίο χρειάζεται θέληση, επιμονή και υποστήριξη. Ακόμα και αν η προσπάθεια δεν ευοδώσει, δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές.
Μη ξεχνάτε πως η αγάπη και η σωστή ανατροφή του παιδιού περνάει από πολλούς δρόμους.
Γράφει ο Μάριος Δέτσης