Ζούμε στην εποχή της βίας ! Καθημερινά ακούμε ή και συναντάμε περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ενήλικες με διαταραγμένες προσωπικότητες και πολλά ψυχικά προβλήματα ή και παιδιά ,κάθε ηλικίας κάθε σχολικής βαθμίδας και κοινωνικής τάξης.
Οι μικροί πρωταγωνιστές των βίαιων σκηνών βιαιοπραγούν στο σχολείο, στη γειτονιά, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης νέων ,στο δρόμο, στο πάρκο, στην αλάνα, παντού. Γίνονται ομάδες ,συμμορίες και γκρουπ θυτών που επιτίθενται ,τις περισσότερες φορές οργανωμένα και καλά σκηνοθετημένα ,σε άλλα παιδιά, κάθε ηλικίας, με λόγο ή και με χωρίς εμφανή λόγο, φροντίζοντας να έχουν τις περισσότερες φορές και κοινό, όπως άλλωστε αξίζει σε όλες τις παραστάσεις.
Γιατί όμως τα παιδιά αναπτύσσουν βίαιες συμπεριφορές; Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν ένα παιδί και έναν έφηβο βίαιο;
Όπως έχω πει πολλές φορές και θα συνεχίσω να το λέω η οικογένεια παίζει πρωταρχικό ρόλο. Ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, που εισπράττει αγάπη, φροντίδα και νοιάξιμο από τους γονείς του, είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξει βίαιες συμπεριφορές. Όταν οι σχέσεις των γονιών διέπονται από σεβασμό, κατανόηση και ευγένεια, χωρίς καβγάδες και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το παιδί θα μεγαλώσει με ηρεμία. Όταν δεν επιβάλλονται αυστηρές και σκληρές τιμωρίες στο παιδί και το οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι περιβάλλον φόβου ,άγχους και τρομοκρατίας δεν θα υπάρχει λόγος βιαιοπραγίας από τη μεριά του παιδιού.
- Αν τα παιδιά μεγαλώνουν σε περιβάλλον που υπάρχουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ,αναπαράγουν συχνά τις συμπεριφορές που βλέπουν και βιώνουν.
- Τα παιδιά εκφοβίζουν για να νιώσουν σημαντικά και ανώτερα. Θέλουν με τον τρόπο αυτό να καλύψουν τις όποιες ανασφάλειες έχουν και να γίνουν αποδεκτά.
- Ασκούν βία για να γίνουν δημοφιλή, αγαπητά και αξιοθαύμαστα. Νομίζουν ότι έτσι θα κερδίσουν τον σεβασμό και τον θαυμασμό των συνομήλικων τους.
- Βλέπουν ταινίες με βίαιο περιεχόμενο ή παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια που στηρίζονται στη βία με αποτέλεσμα να αντιγράφουν τέτοιου είδους συμπεριφορές .
- Αν σε ένα παιδί λείπει η αγάπη και η στοργή από την οικογένεια του, θα προσπαθήσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες με άλλα συναισθήματα που θα του προσφέρουν μια υποθετική συναισθηματική πληρότητα. Συναισθήματα υπεροχής ,αποδοχής και ανωτερότητας θα το κάνουν να νιώσει σπουδαίο. Ο φόβος που θα προκαλέσει στους άλλους θα το βοηθήσει ίσως να ξεχάσει τους δικούς του φόβους. Ο θαυμασμός των άλλων θα εισπραχθεί ως αγάπη και ενδιαφέρον.
Η νεανική παραβατικότητα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται και να αποσιωπάται. Τα παιδιά που ασκούν βία είναι προβληματικοί χαρακτήρες και χρειάζονται βοήθεια . Αν δεν βοηθηθούν από την κοινωνία , το σχολείο και πρωτίστως από την οικογένεια τους, μπορεί στην ενήλικη ζωή τους να οδηγηθούν σε σοβαρότερες μορφές παραβατικότητας και στην παρανομία.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου