Οι διατροφικές διαταραχές δυστυχώς έχουν αυξηθεί πολύ στα παιδιά και στους εφήβους για αυτό και οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και υποψιασμένοι όταν βλέπουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.
Αν ξαφνικά το παιδί σας περιορίσει αισθητά το φαγητό του ή αν το αυξήσει υπερβολικά, αν βλέπετε να παίρνει ή να χάνει πολλά κιλά, αν κλείνεται μετά το φαγητό για πολύ ώρα στην τουαλέτα, αν αρχίσει να ενδιαφέρεται υπερβολικά για το σώμα του και για την εικόνα του και να αθλείται περισσότερο από το συνηθισμένο μπορεί και να έχει κάποια διατροφική διαταραχή.
Οι πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές που συναντάμε σε παιδιά και εφήβους είναι:
Νευρική Ανορεξία
Πρόκειται για τη συχνότερη ίσως διαταραχή που εμφανίζεται σε εφήβους και περισσότερο στα κορίτσια. Χαρακτηρίζεται είτε από υπερβολική μείωση του φαγητού με σκοπό την απώλεια βάρους, είτε από επεισόδια υπερφαγίας που συνοδεύονται όμως από καθαρτικές συμπεριφορές, δηλαδή αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού γίνεται προσπάθεια μέσω εμετού ή καθαρτικών για απαλλαγή από τις θερμίδες.
Νευρική Βουλιμία
Πρόκειται για τη διατροφική διαταραχή κατά την οποία καταναλώνεται από το παιδί ή τον έφηβο μεγάλη ποσότητα φαγητού σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και αμέσως μετά γίνεται προσπάθεια με καθαρτικές διαδικασίες για απώλεια θερμίδων.
Συναισθηματική Υπερφαγία ή απλά Υπερφαγία
Παρατηρούμε γύρω μας πολλά παιδιά να πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή. Πρόκειται για την προσπάθεια αντιστάθμισης των συναισθημάτων με το φαγητό. Το άτομο που έχει αυτή τη διαταραχή προσπαθεί με το φαγητό να νιώσει καλύτερα ή να ξεπεράσει συναισθήματα άγχους, φόβου, απογοήτευσης, αγωνίας, μοναξιάς, αλλά και την έλλειψη αγάπης και φροντίδας που νιώθει, μέσω του φαγητού.
Αλλοτροφαγία
Είναι η διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά με διανοητικές δυσκολίες και αφορά στην κατανάλωση μη βρώσιμων υλικών όπως το χαρτί, η κιμωλία ή το χώμα.
Μυρηκασμός
Εμφανίζεται σε παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες ή που έχουν υποστεί κακοποίηση και χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη μάσηση, κατάποση και εκ νέου αναμάσηση της τροφής.
Αποφυγή Περιοριστικής Πρόσληψης Φαγητού
Εμφανίζεται πολύ συχνά στην παιδική ηλικία και έχει να κάνει με τον συσχετισμό κάποιων τροφών με δυσάρεστα συναισθήματα. Μοιάζει με επιλεκτική σίτιση αλλά δεν είναι.Τα παιδιά συσχετίζουν συχνά τις μυρωδιές, την υφή και τη γεύση του φαγητού με τον πόνο ή τη δυσφορία και αρνούνται να φάνε κάποιες τροφές.
Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν πρόβλημα και πρέπει να το καταλάβουν οι γονείς ώστε να αντιμετωπιστούν όσο είναι νωρίς πριν γίνουν νευρώσεις που θα βλάψουν το παιδί ή τον έφηβο και θα τον ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή του.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου