ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Τα μόνιμα δόντια ξεκινούν να βγαίνουν περίπου στην ηλικία των 6 ετών, με τα πρώτα να είναι τα πίσω μόνιμα δόντια (γνωστά και ως πρώτοι μόνιμοι γομφίοι). Η διαδικασία συνεχίζεται έως την ηλικία των 12-13 ετών, όταν τα περισσότερα από τα μόνιμα δόντια έχουν ανατείλει και τα νεογιλά δόντια έχουν αντικατασταθεί.
Η σειρά εμφάνισης των μόνιμων δοντιών είναι η εξής:
1. Γύρω στην ηλικία των 6 ετών: Τα πρώτα μόνιμα γομφία (πίσω δόντια) εμφανίζονται.
2. Από 6-7 ετών: Οι μπροστινοί κάτω τομείς (κεντρικοί και πλευρικοί) εμφανίζονται.
3. Από 9-12 ετών: Οι υπόλοιποι τομείς (πάνω και κάτω) αναπτύσσονται.
4. Στην ηλικία των 10-12 ετών: Τα πρώτα προγομφία εμφανίζονται.
5. Στην ηλικία των 11-13 ετών: Οι δεύτεροι γομφίοι και οι τρίτοι γομφίοι (γνωστοί και ως φρονιμίτες) αρχίζουν να εμφανίζονται. Οι φρονιμίτες μπορεί να να μην ανατείλουν ποτέ.
Η διαδικασία της εξόδου των μόνιμων δοντιών μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση ή πόνο στα παιδιά, αν και αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα παιδιά. Η ταλαιπωρία μπορεί να είναι πιο έντονη όταν τα μόνιμα δόντια αναπτύσσονται και «σπρώχνουν» τα νεογιλά δόντια, προκαλώντας κίνηση και τελικά απώλεια των τελευταίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ήπιο πόνο ή πίεση στην περιοχή των δοντιών και των ούλων.
Για να ανακουφιστούν από τον πόνο, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικά τζελ για τα ούλα, που ανακουφίζουν τον πόνο, ή να δώσουν τοπικά παυσίπονα (όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, πάντα με τη σύσταση του παιδιάτρου ή του παιδοδοντιάτρου). Η διαδικασία αυτή συνήθως διαρκεί μόνο λίγες ημέρες και ο πόνος υποχωρεί καθώς τα δόντια σταθεροποιούνται στη θέση τους.
Γράφει ο Οδοντίατρος Ενδοδοντιστής Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος