ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ο ήλιος πέφτει σε χειμερία νάρκη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χειμώνας είναι επιτέλους εδώ !
Εδώ είναι πέντε χειμερινές βιταμίνες (και συμπληρώματα) που πρέπει να λαμβάνετε αυτή την εποχή:
1. Β-Βιταμίνες
Αυτή είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών γνωστών συλλογικά ως σύμπλεγμα βιταμινών Β. Περιλαμβάνουν Β1 ( θειαμίνη ), Β2 ( ριβοφλαβίνη ), Β3 ( νιασίνη ), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 ( πυριδοξίνη ), Β7 ( βιοτίνη ), Β9 ( φολικό ) και Β12 (κοβαλαμίνη). Αν και το καθένα έχει διαφορετικές λειτουργίες, όλα βοηθούν στον μεταβολισμό των κυττάρων.
«Οι βιταμίνες Β ενισχύουν εντελώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε μερικές βαθμίδες και μπορεί να προσθέσουν στη συνολική ευεξία του σώματός σας. Μπορεί να καταπραΰνουν τον εγκέφαλο, να αυξήσουν την υγεία του νευρικού συστήματος, να τονώσουν την κυτταρική ανανέωση, να βελτιώσουν τη διάθεση, να προστατεύσουν το σώμα από ασθένειες και να προάγουν μια υγιή ευτυχία που βοηθά στην αποτροπή του χειμωνιάτικου μπλουζ.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα διαφέρει για το καθένα, επομένως συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
2. Βιταμίνη C
Αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ , είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του σώματός σας από τις ελεύθερες ρίζες. Έχει επίσης μια μακροχρόνια φήμη ως σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος (αν και οι μελέτες διαφέρουν ως προς την αποτελεσματικότητά του). Δεδομένου ότι το σώμα δεν παράγει βιταμίνη C , είναι επιτακτική ανάγκη να τη λαμβάνει είτε μέσω της διατροφής (όπως το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, οι γλυκοπατάτες και οι φράουλες) είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
«Η βιταμίνη C έχει εκπληκτικές αντι-ιικές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των ιογενών λοιμώξεων και μπορεί να βελτιώσει την ανοσία», λέει ο Kuhn. «Υπάρχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα εάν περιέχει βιοφλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη δράση της βιταμίνης C και όλα τα οφέλη της».
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C για τους άνδρες είναι 90 mg και για τις γυναίκες είναι 75 mg.
3. Βιταμίνη D
Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη έχει ιστορικά ευνοηθεί για το ρόλο που παίζει στην ενδυνάμωση των οστών, καθώς βοηθά τον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο. Αλλά πιο πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει επίσης τη βιταμίνη D με την ανοσολογική μας απόκριση, που σημαίνει ότι μια ανεπάρκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Συνήθως λαμβάνουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D από δύο πηγές – τη διατροφή μας και τον ήλιο – λέει ο Dr. Lingtak-Neander Chan, Pharm.D., καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος στο Τμήμα Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. (Το τελευταίο συμβαίνει όταν οι ακτίνες UVB από την ηλιοφάνεια ενεργοποιούν τον ιστό του δέρματος για να παράγει βιταμίνη D.)
«Το χειμώνα, ειδικά για όσους από εμάς ζούμε σε βόρεια κλίματα, η ποσότητα UVB που περνάει από την ατμόσφαιρα είναι τόσο χαμηλή», λέει ο Δρ Τσαν. «Τότε η λήψη επιπλέον προμηθειών – συμπληρωματικής βιταμίνης D ή αύξησης της διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης D – θα ήταν χρήσιμη».
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D για ενήλικες μεταξύ 19 και 70 ετών είναι 600 IU με στόχο τα επίπεδα βιταμίνης D (25(OH)D) τουλάχιστον 30 ng/mL.
4. Ψευδάργυρος
Αυτό το απαραίτητο μέταλλο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια – καθιστώντας το πραγματικό MVP κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου.
« Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος», λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος LeeAnn Weintraub. «Βοηθά στην πρόληψη της προσκόλλησης των ιών στα κυτταρικά τοιχώματα στη ρινική οδό και εμπλέκεται στην παραγωγή αντισωμάτων, μια σημαντική διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος». Εάν δεν παίρνετε ήδη ψευδάργυρο και νιώθετε ότι αρρωσταίνετε, η Weintraub λέει να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα ψευδαργύρου αμέσως για να «νιώσετε καλύτερα νωρίτερα». Προσθέτει ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος συμπλήρωσης ψευδαργύρου.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου για τους άνδρες είναι 11 mg και για τις γυναίκες είναι 8 mg.
5. Προβιοτικά συμπληρώματα
Αυτοί είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (ή «καλά βακτήρια») που λειτουργούν για να βοηθήσουν στη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου σας.
« Τα προβιοτικά συμπληρώματα, τα οποία είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του πεπτικού συστήματος, είναι ωφέλιμα να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα», λέει ο Weintraub. «Δεδομένου ότι αυτή είναι η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να εστιάσουμε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με φιλικά βακτήρια. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του εντέρου με ωφέλιμα βακτήρια και να βοηθήσουν στην υποστήριξη της πεπτικής αρμονίας σε άτομα που έχουν εξαντληθεί ή αντιμετωπίζουν κοιλιακά προβλήματα».
Γράφει ο Γυναικολόγος Αθανάσιος Γκαράβελλας