Πολλοί γονείς αναρωτιούνται συχνά αν το παιδί τους περνά κατάθλιψη. Καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, ότι κάτι έχει αλλάξει στην συμπεριφορά του, χωρίς όμως να μπορούν να διακρίνουν ξεκάθαρα αν πρόκειται για φυσιολογικές αλλαγές που βιώνει ένα παιδί και που σαφώς δεν πρέπει να τους ανησυχούν ή αν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνοντας ένα παιδί περνά από διάφορα στάδια ανάπτυξης που σίγουρα επηρεάζουν τον ψυχικό και κατ’ επέκταση τον συναισθηματικό του κόσμο. Οπότε είναι προφανές ότι θα υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά του που είναι απολύτως φυσιολογικές και δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσουν. Όμως υπάρχουν και κάποιες αλλαγές που δεν μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν και να εξηγηθούν. Αλλαγές που δείχνουν ότι το παιδί μας βρίσκεται μάλλον σε δύσκολη περίοδο με έντονο στρες, πίεση και άγχος ή ακόμη χειρότερα ότι βρίσκεται σε κατάθλιψη.
Πώς μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε και να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα εκείνα που δείχνουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην ψυχολογία του παιδιού μας;
Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το παιδί σας περνάει κατάθλιψη και θα πρέπει όταν τα παρατηρήσετε να σας θορυβήσουν είναι :
- Το παιδί είναι συνέχεια θλιμμένο.
- Κλαίει συχνά και χωρίς λόγο.
- Βρίσκεται σε μόνιμη νευρικότητα.
- Είναι συνέχεια θυμωμένο.
- Μιλά άσχημα και επιθετικά.
- Παρουσιάζει έντονες εναλλαγές διάθεσης.
- Ξαφνικά αρχίσει να αποφεύγει τα χάδια των γονιών του.
- Έχει χάσει το ενδιαφέρον του για πράγματα που παλιότερα το ευχαριστούσαν.
- Δεν θέλει να παίξει.
- Δεν μιλά σε άλλα παιδιά και δεν μπορεί να κοινωνικοποιηθεί.
- Θέλει να απομονώνεται.
- Νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με άλλα παιδιά.
- Έχει χάσει την όρεξη του ή έχει αυξηθεί η όρεξη του σημαντικά και κυρίως όταν επιθυμεί συνέχεια να τρώει γλυκά.
- Δεν θέλει να μελετήσει ενώ προηγουμένως δεν είχε τέτοια άρνηση.
- Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
- Διαμαρτύρεται συνέχεια για πόνους στη κοιλιά ή πονοκεφάλους.
- Ψάχνει δικαιολογία για να μη πάει στο σχολείο.
Κάθε παιδί βιώνει διαφορετικά την κατάθλιψη ενώ πολλές φορές τα συμπτώματα είναι δυσδιάκριτα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι γονείς να βρίσκονται πάντα στο πλευρό των παιδιών και να παρακολουθούν, διακριτικά, τυχόν αλλαγές στην συμπεριφορά τους που μπορεί να υποδηλώνουν σημάδια κατάθλιψης.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου