Αντί να του αγοράζεις συνέχεια ότι σου ζητάει , προσπάθησε να του διδάξεις όλα εκείνα που θα το κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο!
Πολλοί γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να ικανοποιούν τα αιτήματα των παιδιών τους για υλικά αγαθά ακόμη και αν πρόκειται για είδη μεγάλης αξίας. Πανάκριβες τσάντες, παπούτσια 400 ευρώ, ρούχα από επώνυμους σχεδιαστές έχουν γίνει must ακόμη και στα παιδιά του Δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά προσπαθούν να επιδειχτούν μέσα από τα πανάκριβα ρούχα τους και οι γονείς χωρίς δεύτερη σκέψη σπεύδουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους. Πολλοί γονείς μάλιστα θεωρούν επιβεβλημένη την αγορά πολυτελών ειδών στα παιδιά τους προκειμένου να μη νιώσουν μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές τους.
Δυστυχώς με τον τρόπο αυτό τα παιδιά δεν θα καταφέρουν ούτε να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν την αξία των χρημάτων ,αλλά ούτε και να εκτιμήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και την αξία τους . Πάντα θα είναι εξαρτημένα από το χρήμα και τα υλικά αγαθά.
Δίδαξε στο παιδί σου όλα εκείνα που θα το κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο ,όλα εκείνα που θα δυναμώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του, ώστε να μην έχει ανάγκη να επιδειχτεί με λάθος τρόπους.
Δίδαξε στο παιδί σου:
- Να εκτιμά τον εαυτό του, τα χαρίσματα του και να αναγνωρίζει την αξία του.
- Να έχει αυτοπεποίθηση επειδή είναι σπουδαίος άνθρωπος και όχι επειδή κρατά πανάκριβη τσάντα.
- Να μην ανταγωνίζεται τους άλλους για λάθος λόγους.
- Να εκτιμά την αξία των χρημάτων αλλά και τον κόπο που χρειάζεται για να βγούνε.
- Να έχει έντονη προσωπικότητα ώστε να μη χρειάζεται να μιμηθεί τον τρόπο ζωής των άλλων, προκειμένου να είναι αρεστός.
- Να μη ντρέπεται αν δεν έχει πολυτελή είδη γιατί η ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί.
- Δίδαξε του ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή.
- Ότι οι προσδοκίες του δεν πρέπει να είναι συνυφασμένες με την χλιδή.
- Ότι η ψυχική υγεία δεν εξασφαλίζεται με αγορές.
- Ότι άλλα είναι τα επιτεύγματα στη ζωή και όχι η απόκτηση ενός πανάκριβου κινητού τηλεφώνου.
Μη πέφτεις στην παγίδα να του αγοράζεις πολυτελή αγαθά για να μη νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με άλλα παιδιά. Αυτό που κάνουν οι άλλοι γονείς δεν σημαίνει ότι είναι σωστό για το παιδί σου. Μη του παίρνεις πανάκριβα δώρα για να καλύψεις τις ενοχές σου επειδή δεν περνάς χρόνο μαζί του.
Μίλα του! Εξήγησε του την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και επαναπροσδιορίστε μαζί τα θέλω ,τις προσδοκίες και τους στόχους του.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου