Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τον θυμό του παιδιού σου είναι να αναρωτηθείς το γιατί είναι θυμωμένο.
Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γονείς είναι να μη δίνουν μεγάλη σημασία και βαρύτητα στα συναισθήματα του παιδιού τους .Θεωρούν ότι αυτά σχετίζονται με την ηλικία και ότι με το πέρασμα του χρόνου θα υποχωρήσουν. Άλλες φορές πάλι πιστεύουν ότι αν δεν δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε κάτι θα ξεπεραστεί πολύ γρήγορα. Νομίζουν ότι τα παιδιά δίνουν σημασία ή ακόμη και ενοχλούνται από πράγματα απλά, καθημερινά και αδιάφορα , μηδαμινής αξίας και γι’ αυτό είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας για τους ίδιους να ασχοληθούν.
Η τακτική αυτή όμως είναι λανθασμένη! Οφείλεις να αναλογιστείς το ‘’γιατί’ το παιδί σου είναι θυμωμένο γιατί πραγματικά μπορεί να υπάρχει σημαντικός λόγος που να το έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μαζί το πρόβλημα. Όμως ακόμη και αν η αιτία είναι ανούσια θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να του εξηγήσεις τα σημαντικά και τα ασήμαντα της ζωής γιατί έτσι μόνο θα μάθει να μη παρερμηνεύει και να γίνει πιο δυνατό.
Όταν βλέπεις το παιδί σου λοιπόν θυμωμένο αναλογίσου μήπως:
- Έχει προβλήματα στο σχολείο.
- Τα άλλα παιδιά το ενοχλούν ή το περιθωριοποιούν.
- Είναι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.
- Νιώθει άβολα με την σεξουαλική του ταυτότητα.
- Πιέζεται με τα μαθήματα του σχολείου ή με το βαρύ καθημερινό του πρόγραμμα.
- Έχει ερωτική απογοήτευση.
- Νιώθει ότι εσείς το πιέζετε.
- Έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που ντρέπεται να σας το πει.
Πολλές φορές η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτό που φαντάζεστε, γι’ αυτό και πρέπει να μιλάτε με το παιδί σας, να ρωτάτε ,να επιμένετε ,να εξηγείτε και να συμπαραστέκεστε.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου