Γνωρίζεις ότι πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιείς καθημερινά όταν απευθύνεσαι στα παιδιά σου έχουν αρνητικό περιεχόμενο και χωρίς να το καταλαβαίνεις τα πληγώνεις;
Ξέρεις ότι πολλές από τις εκφράσεις που είχες μάθει και εσύ να ακούς από τους γονείς σου και τώρα αναπαράγεις με μεγάλη ευκολία εκφοβίζουν, στεναχωρούν ,απογοητεύουν και υποτιμούν τα παιδιά σου;
Ξέρεις ότι όταν χρησιμοποιείς στον λόγο σου τις λέξεις ‘’μη’’ ‘’δεν’’ ‘’πάντα’’ και ‘’ποτέ’’ μάλλον κόβεις τα φτερά του παιδιού και δημιουργείς συναισθήματα πληγωτικά; Όταν του λες «ποτέ δεν θα τα καταφέρεις’» ή «δεν είσαι ικανός για τίποτα» ή «μη ρωτάς» ή «πάντα θα αποτυγχάνεις» το μόνο που καταφέρνεις είναι να απογοητεύσεις και να εκφοβίσεις το παιδί σου, ακόμη και αν η πρόθεση σου δεν είναι αυτή. Θα καταφέρεις περισσότερα πράγματα, αν απλά πεις «προσπάθησε περισσότερο» , «θα γίνεις πιο ικανός αν εξασκηθείς» , «θα σου εξηγήσω αργότερα τις απορίες σου» ή «είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις».
Καθημερινά χρησιμοποιούμε επίσης, απευθυνόμενοι στα παιδιά, εκφράσεις που φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.
Όταν λες στο παιδί σου ότι είναι κακό και του το λες συνέχεια τότε το πιο πιθανό είναι να το πιστέψει και να φέρεται σαν κακό παιδί.
Φράσεις όπως «ντρέπομαι για εσένα» και «είσαι αποτυχημένος» το πιο πιθανό είναι να γεμίσουν το παιδί με απαισιοδοξία και συναισθήματα απογοήτευσης. Αν πιστέψει ότι είναι αποτυχημένο τότε μπορεί και να μην προσπαθήσει ποτέ για το αντίθετο.
Πολλοί γονείς λένε συχνά στο παιδί τους ότι είναι χαζό, ότι λέει συνέχεια βλακείες και ότι δεν θα μάθει ποτέ να διαβάζει ή να γράφει. Πριν ξεστομίσετε αυτές τις τόσο αρνητικές λέξεις καλό είναι να αναρωτηθείτε πώς νιώθατε εσείς, όταν κάποιοι σας το έλεγαν και να μην το κάνετε. Αν λες κάποιον χαζό ίσως να σταματάς την επιθυμία του για μάθηση και εξέλιξη.
Μη λες στο παιδί σου ότι είναι «χοντρό», «ανίκανο», «ανεύθυνο», «παράξενο» και «τεμπέλης, -α» αν δεν θες να γίνει κάτι από όλα αυτά.
Το σωστό είναι όλοι οι γονείς να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας τις αρνητικές λέξεις που πληγώνουν τα παιδιά και να μην τις ξαναχρησιμοποιήσουμε, γιατί περνάμε λάθος μηνύματα. Υπάρχουν τόσες πολλές λέξεις και εκφράσεις που πραγματικά θα κάνουν το παιδί μας να νιώσει δυνατό και ικανό να τα καταφέρει και που αν αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε τότε τα παιδιά μας θα νιώσουν καλύτερα, θα πιστέψουν σε εμάς και θα βάλουν τα δυνατά τους, ώστε να καταφέρουν περισσότερα πράγματα στη ζωή τους.
Δοκίμασε να χρησιμοποιείς θετικές εκφράσεις όταν μιλάς στα παιδιά σου, όπως
- Πιστεύω σε εσένα
- Είμαι περήφανη για εσένα
- Προσπάθησε περισσότερο και θα το πετύχεις.
- Μπράβο σου
- Είσαι καταπληκτικός
- Εκτιμώ πολύ αυτό που κάνεις
- Σ ’αγαπάω πολύ
- Θα κάνω τα πάντα για εσένα
- Θέλω να είσαι χαρούμενος
Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα αισθανθούν πιο δυνατά, πιο έξυπνα, αισιόδοξα, ασφαλή και με περισσότερη αυτοπεποίθηση και εσείς θα έχετε περάσει τα σωστά μηνύματα.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου