ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Τα οφέλη από τη συστηματική άθληση είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα, ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους. Καθώς όμως, το σώμα καταπονείται περισσότερο, ο προ αθλητικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Τι περιλαμβάνει όμως και πού στοχεύει;
Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είτε χαμηλής είτε υψηλής έντασης, ενέχει και έναν μικρό κίνδυνο για αύξηση καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Σπουδαίο ρόλο παίζει επίσης αν το άθλημα στο οποίο συμμετέχει κανείς είναι ανταγωνιστικό, ισομετρικής άσκησης, ισοτονικής άσκησης ή συνεπάγεται άμεση επαφή και σύγκρουση μεταξύ των αθλητών.
Η πλήρης εκτίμηση στο πλαίσιο προ αθλητικού ελέγχου, περιλαμβάνει:
1]Λήψη ιστορικού από τον αθλητή για ενοχλήσεις κατά την διάρκεια της άθλησης ή σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς και για προβλήματα από άλλα συστήματα.
2]Μελέτη του βιβλιαρίου υγείας και άλλων κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, που έχουν πραγματοποιηθεί.
3]Λεπτομερές ιστορικό από την οικογένεια για κληρονομούμενα νοσήματα και προδιάθεση για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί, ότι είναι πολύ βασικό να έχει αναζητηθεί, αν υπήρξαν συμβάματα αιφνίδιας απώλειας σε μικρή ηλικία στο συγγενικό περιβάλλον.
4]Πλήρης φυσική εξέταση με ακρόαση καρδιάς και πνευμόνων, ψηλάφηση συμπαγών οργάνων της κοιλίας, μηριαίων και περιφερικών αρτηριών.
5]Ακολουθεί η μέτρηση αρτηριακής πίεσης σε ένα ή περισσότερα άκρα, αναλόγως του ιστορικού και των ευρημάτων της φυσικής εξέτασης.
6]Η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, που μελετάται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, μας δίνει πληροφορίες για την προδιάθεση για αρρυθμίες, το μέγεθος και τη λειτουργικότητα των κοιλοτήτων, τη θέση της καρδιάς στον θώρακα, την πιθανή ισχαιμία και την πιθανή συγγενή ανωμαλία.
7]Η εξέταση ολοκληρώνεται με το υπερηχοκαρδιογράφημα, που δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για την ανατομία και την λειτουργία της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων.
Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη ολοκληρωμένου ιστορικού, η φυσική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα, καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τη διάγνωση παθήσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε μοιραία γεγονότα.
Χωρίς όμως το υπερηχοκαρδιογράφημα ενδέχεται να διαφύγει διάγνωση ανατομικών ανωμαλιών, που χρήζουν παρέμβασης και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, αλλά ούτε έχουν ευρήματα από την φυσική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Όταν λοιπόν εξετάζεται ένα παιδί από τον Παιδοκαρδιολόγο, είναι ευκαιρία να διερευνηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, συμπεριλαμβανομένου και του υπερηχοκαρδιογραφήματος.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως όσον αφορά παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες για τον βαθμό συμμετοχής ανάλογα με τη νόσο και την βαρύτητά της.
Συνοψίζοντας, ο προ αθλητικός έλεγχος, που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και πρέπει να διενεργείται από τον ειδικό ιατρό, είναι απαραίτητος για τον εντοπισμό αθλητών με παθολογικό υπόστρωμα, την πρόληψη τραυματισμών και θανατηφόρων συμβαμάτων και για να βοηθήσει γονείς και παιδιά να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τον βαθμό συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και το είδος αυτών.
Γράφει η Παιδοκαρδιολόγος Πιπίνα Μπόνου