ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ως πρώτο βήμα θα πρέπει γρήγορα να γίνει επισκόπηση της κατάστασης. Αν το μωρό δεν κινείται, θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί το επίπεδο συνείδησης.
Ελέγξτε το επίπεδο συνείδησης!
Το βρέφος είναι αναίσθητο, αν δεν ανταποκρίνεται σε δυνατή ομιλία, στο πιάσιμο η στο κούνημα του ώμου.
Στην υποψία τραυματισμού του κεφαλιού η της σπονδυλικής στήλης, το βρέφος δεν θα πρέπει να μετακινηθεί ή να ανακινηθεί. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος επιπλέον τραυματισμού των νεύρων!
Ο έλεγχος του επιπέδου συνείδησης θα πρέπει να γίνεται πολύ γρήγορα. Ακολούθως πρέπει να ελέγχεται άμεσα η αναπνοή και ενδεχομένως να εκτελείται καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
Ελέγξτε την αναπνοή και απελευθερώστε τους αεραγωγούς!
Με την έλλειψη οξυγόνου και την αναπνευστική ανακοπή, οι λειτουργίες του σώματος μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα, και μπορεί να προκληθεί καρδιακή ανακοπή.
Η πιο κοινή αιτία της καρδιακής ανακοπής σε βρέφη είναι η έλλειψη οξυγόνου που οφείλεται σε ανεπαρκή αναπνοή. Αν χάσει τις αισθήσεις του, οι μυς χαλαρώνουν, η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω και φράσσει τους αεραγωγούς.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να διανοίξετε τον αεραγωγό αμέσως εφαρμόζοντας μια σωτήρια μανούβρα ( Βάζουμε το ένα μας χέρι στο μέτωπο του βρέφους και με το άλλο κρατάμε γερά το πηγούνι, γέρνουμε το κεφάλι προς τα πίσω και ευθυγραμμίζουμε τους αεραγωγούς).
Αυτή η λαβή εξηγείται λεπτομερώς στα μαθήματα πρώτων βοηθειών και ασκείται υπό την καθοδήγηση ειδικού. Οι ακόλουθες συστάσεις μπορούν να χρησιμεύσουν μόνο για να φρεσκάρισμα, επανάληψη και εμβάθυνση των γνώσεων που αποκτήθηκαν σε τέτοια μαθήματα πρώτων βοηθειών:
Τοποθετήστε το βρέφος με τη πλάτη προς τα κάτω.
Γονατίστε δίπλα από το κεφάλι του παιδιού.
Τοποθετήστε το ένα χέρι στο μέτωπο, τα δάχτυλα του άλλου χεριού σφιχτά κάτω από τη κάτω σιαγόνα ( προσοχή να μην πιέσετε τους μαλακούς ιστούς κάτω από το πηγούνι διότι έτσι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά οι αεραγωγοί ).
Ανασηκώστε μόνο τη γνάθο ελαφρά
Ελέγξτε με το μάγουλο σας αν αισθάνεστε ανάσες στο βρέφος, ή δείτε αν υπάρχει αναπνευστική δραστηριότητα στο στήθος ή την κοιλιά.
Αν το παιδί αναπνέει, βάλτε το σε σταθερή πλάγια θέση, στην οποία οι αεραγωγοί διατηρούνται ελεύθεροι. Εάν δεν υπάρχουν ορατές αναπνοές, θα πρέπει να ξεκινήσετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη αμέσως.
Ο έλεγχος της αναπνοής δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να μην καθυστερούν περαιτέρω δράσεις και ενέργειες.
Γράφει ο Παιδίατρος Ηλίας Μπούζιος