Γιατί ένα τόσο απλό θέμα όπως η περίοδος γίνεται τόσο περίπλοκο και τις περισσότερες φορές τρομακτικό; Μήπως επειδή οι μαμάδες δεν ενημερώνουν σωστά και επαρκώς τις κόρες τους ; Μήπως επειδή θεωρούν αρκετή ενημέρωση την φράση ‘’μη φοβηθείς αν δεις αίμα’’ και δεν φροντίζουν να ενημερώσουν και να εξηγήσουν εκ των προτέρων τα πάντα γύρω από το θέμα της περιόδου των κοριτσιών;
Εμείς δεν γνωρίζαμε!
Μιλάω για τα κορίτσια της δικής μου γενιάς. Σίγουρα η ενημέρωση ήταν ελλιπής έως και μηδαμινή, γιατί τα ερωτήματα που προκύπτανε μαζί με την φράση ‘’μη φοβηθείς αν δεις αίμα’’ έμεναν αναπάντητα.
Ερωτήματα όπως:
- Τι είναι αυτό το αίμα;
- Πόσο θα κρατήσει;
- Γιατί έρχεται;
- Συμβαίνει και σε άλλα κορίτσια;
- Είναι κάτι καλό ή κακό;
- Θα συμβαίνει συχνά;
- Κινδυνεύει η ζωή μου;
- Σε τι ποσότητα θα είναι αυτό το αίμα;
- Θα πονέσω;
- Πως θα το αντιμετωπίσω;
Ήταν θέμα ταμπού και οι άνθρωποι δεν μιλούσαν για αυτό. Οι μαμάδες δεν έλεγαν ότι και εκείνες το περνάνε κάθε μήνα και …δεν φοβούνται.
Τώρα που δεν είναι πια ταμπού, γιατί οι μαμάδες δεν εξηγούν και δεν προετοιμάζουν σωστά τις κόρες τους;
Η πρώτη έμμηνος ρύση έρχεται περίπου στην ηλικία των 12 ετών και ίσως και λίγο νωρίτερα. Τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και όσο και αν νομίζετε ότι γνωρίζουν αρκετά, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διάφορες συνθήκες και ότι η ενημέρωση τους στο σχολείο ή μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σίγουρα από το ίντερνετ είναι επαρκής, δεν παύουν να είναι μικρά παιδιά που φοβούνται ,νιώθουν ανασφάλεια και σας έχουν ανάγκη.
Μην επαναλαμβάνετε το μοντέλο που εσείς βιώσατε και μη περιμένετε ένα τρομαγμένο παιδί να αρχίσει τις ερωτήσεις. Μπορείτε να τις απαντήσετε πριν ακόμη προκύψουν και πριν τρομάξει. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται από νωρίς!
ΕΞΗΓΕΙΣΤΕ:
- Ότι είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία ενώ αντίθετα η απουσία της περιόδου είναι ένδειξη δυσλειτουργίας του οργανισμού.
- Ότι είναι απαραίτητη για την γονιμότητα και πολύτιμη για την υγεία του οργανισμού.
- Ότι μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στη κοιλιά ή πονοκέφαλο.
- Ότι εμφανίζεται κάθε μήνα.
- Ότι και εσείς το βιώνεται μηνιαίως.
Ξέρω περιπτώσεις κοριτσιών που παρά το γεγονός ότι είχαν ενημέρωση επί του θέματος ,μόλις αδιαθέτησαν έβαλαν τα κλάματα, τρόμαξαν, φοβήθηκαν και ηρέμησαν μόνο όταν κατάλαβαν ότι για τον γυναικείο οργανισμό είναι κάτι απαραίτητο ,όχι μόνο για την γονιμότητα αλλά και ως ασπίδα κατά των ασθενειών. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η ενημέρωση που τους παρείχε η μητέρα τους ήταν ελλιπής.
Μη φοβάστε λοιπόν να μιλήσετε! Μη θεωρείται χάσιμο χρόνου να ενημερώσετε το παιδί σας επειδή θεωρείται ότι είναι κάτι απλό και φυσιολογικό, γιατί πολύ απλά δεν το γνωρίζει. Σε μια τόσο τρυφερή και ευάλωτη ηλικία όλα φαντάζουν περίεργα ,δύσκολα και σπουδαία και εσείς πρέπει να είστε δίπλα του.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου