Μια από τις πιο συχνές μορφές ενδοοικογενειακής βίας όσο και αν σας φαίνεται περίεργο είναι εκείνη που ασκούν τα παιδιά προς τους γονείς τους ,δηλαδή ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για την κακοποίηση που ασκούν κάποιοι γονείς προς τα παιδιά τους ,είτε αυτή είναι λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική και σωματική ή ακόμα και κακοποίηση με την μορφή της παραμέλησης. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ουκ ολίγες φορές τα παιδιά γίνονται οι κακοποιητές των γονιών τους.
Είναι συχνό φαινόμενο παιδιά και έφηβοι να κακοποιούν τους γονείς τους και εκείνοι είτε να μη βλέπουν τα σημάδια και να μην αναγνωρίζουν ότι αυτό που τους συμβαίνει λέγεται ξεκάθαρα κακοποίηση ,είτε από ντροπή να επιλέγουν να μη μιλάνε ,να παραβλέπουν συμπεριφορές και να μη ζητάνε βοήθεια.
Αν υποψιάζεσαι ότι είσαι θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς από το παιδί σου διάβασε τα παρακάτω σημάδια που θα σε αφυπνίσουν και θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι δέχεσαι βίαιη συμπεριφορά που πρέπει για το καλό το δικό σου και του παιδιού σου να σταματήσει.
Σημάδια βίαιης και κακοποιητικής συμπεριφοράς από το παιδί προς τον γονιό
- Λεκτική βία. Το παιδί βρίζει τους γονείς, πολλές φορές με χυδαίο τρόπο.
- Εκφοβίζει, εκβιάζει και απειλεί προκειμένου να γίνουν αυτά που θέλει εκείνο. Πολλές φορές οι έφηβοι αλλά και μικρότερα παιδιά εκβιάζουν τους γονείς ότι αν δεν τους κάνουν τα χατίρια θα αυτοκτονήσουν ,θα πεθάνουν, θα αρρωστήσουν βαριά.
- Χειραγωγούν για να πετύχουν τον στόχο τους. Αν πρέπει να διαβάσουν προσποιούνται αρρώστια ,αν πρέπει να υπακούσουν έχουν κατάθλιψη ή παθαίνουν κρίσεις πανικού. Έτσι καταφέρνουν να καθοδηγήσουν τους γονείς τους προς όφελος τους.
- Εξαφανίζονται από το σπίτι. Δεν λένε που πηγαίνουν ,δεν απαντούν στο τηλέφωνο προκειμένου να στεναχωρήσουν και να αγχώσουν τους γονείς τους.
- Κάνουν ζημιές στο σπίτι. Χαλάνε αγαπημένα αντικείμενα ,τους τοίχους ή τα έπιπλα του σπιτιού.
- Το παιδί σου χτυπάει πόρτες, φωνάζει, πετάει πράγματα για να επιβληθεί.
- Σωματική βία . Παιδιά στην εφηβεία συχνά φτάνουν σε σημείο να χτυπήσουν τους γονείς τους.
- Οικονομική κατάχρηση . Απαιτεί συνέχεια χρήματα για αγορά ακριβών ειδών ακόμη και αν γνωρίζει την κακή οικονομική κατάσταση των γονιών. Κλέβει χρήματα για αγορά πραγμάτων και για χρήση ουσιών.
- Πρόκληση φόβου στους γονείς και καθημερινή ανησυχίας για το τι θα κάνει το παιδί.
- Απόλυτη ανυπακοή. Δεν υπακούει ,δεν ακολουθεί κανόνες και δεν σέβεται τους γονείς του.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά επιλέγουν να κακοποιήσουν τον γονέα που ανήκει στο αντίθετο φύλο. Τα αγόρια δηλαδή αν έχουν βίαιη συμπεριφορά θα είναι ενάντια στη μητέρα και τα κορίτσια ενάντια στον πατέρα τους.
Αν είστε αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών δεν πρέπει ούτε να ντρέπεστε αλλά ούτε και να τις παραβλέψετε διότι δεν πρόκειται να σταματήσουν αν εσείς οι ίδιοι δεν βάλετε μία τάξη.
- Βάλτε όρια και γνωστοποιείστε τα.
- Μην κάνετε όλα τα χατίρια με τον φόβο ότι θα πληγωθεί το παιδί σας.
- Μην δέχεστε εκβιασμούς.
- Πρέπει να καταλάβετε ότι εσείς είστε ο καθοδηγητής και όχι το παιδί σας και να το κάνετε ξεκάθαρο.
- Καταπολεμήστε τους δικούς σας φόβους που σας κάνουν να νιώθετε ευάλωτος και αδύναμος.
- Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
- Ζητήστε βοήθεια.
- Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου