Η επιστήμη της διατροφής με τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου βοηθάει ως μέρος ενός υποβοηθούμενου προγράμματος σύλληψης IVF και φυσικά βοηθάει και στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων. Η διατροφική πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών
συστατικών δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την σύλληψη και την
εμφύτευση, βελτιώνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας με εξωσωματική γονιμοποίηση.Το σώμα σας χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώτε και τα συμπληρώματα που λαμβάνετε για να επιδιορθώσει τις κυτταρικές βλάβες, να παράγει ορμόνες και τελικά να παράγει υγιή ωάρια. Από πολλές απόψεις η γονιμότητά σας αλλά και η ποιότητα των ωαρίων εξαρτάται από το τι τρώτε.
Μπορεί να υπάρξει βελτίωση ποιότητας ωαρίων μέσω της
διατροφής?
Ακολουθούν κάποιες βασικές διατροφικές συμβουλές που θα
βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων σας:
Η επαρκής πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της γυναικείας υπογονιμότητας. Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών υποστηρίζει επίσης τις γυναικείες αναπαραγωγικές λειτουργίες, ειδικά τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν
φολικό οξύ, β-καροτίνη, βιταμίνη C και Ε.
Η σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, αντιοξειδωτικών και φυλλικού
οξέος στη διατροφή είναι απαραίτητη καθημερινά για να διασφαλιστεί η βέλτιστη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία και να μειωθεί το ποσοστό υπογονιμότητας.
ποιότητα των ωαρίων
Γράφει ο Ευμένης Καραφυλλίδης Κλινικός Διαιτολόγος -Διατροφολόγος