Δυστυχώς οι κρίσεις πανικού μπορούν να εμφανιστούν αιφνιδιαστικά σε όλους τους ανθρώπους σε κάθε ηλικιακή φάση της ζωής τους. Συνήθως ξεκινούν στην εφηβεία ,αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μικρότερων παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα κρίσεων πανικού. Το άγχος των εξετάσεων, η πίεση για πρόοδο στο σχολείο, ο ανταγωνισμός, η κακοποίηση που μπορεί να υφίσταται ένα παιδί και άλλα τραυματικά γεγονότα ή στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές άγχους και κρίσεις πανικού.
Εμφανίζονται συνήθως απροειδοποίητα και μάλιστα σε ήρεμες φαινομενικά περιόδους της ζωής και συνοδεύονται πάντα από το αίσθημα του φόβου, το όποιο δυστυχώς ακόμη και μετά το τέλος της κρίσης δεν εγκαταλείπει ολοκληρωτικά το άτομο, αφού μετατρέπεται σε αγωνία και αναμονή του επόμενου δυσάρεστου επεισοδίου. Τα παιδιά που βιώνουν κρίσεις πανικού αρχίζουν συνήθως να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές ή εκφράζουν άρνηση να πάνε στο σχολείο, λόγω του φόβου ότι θα πάθουν ξανά κρίση και θα ρεζιλευτούν μπροστά στους συμμαθητές τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους, συν το ότι μπορεί να στραφούν στο αλκοόλ και σε ναρκωτικές ουσίες προκειμένου να μειώσουν το άγχος τους.
Ωστόσο, οι κρίσεις πανικού στα παιδιά και στους εφήβους μπορούν να αναγνωριστούν αρκετά εύκολα και να αντιμετωπιστούν προκειμένου να μη προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στο μέλλον, όπως κατάθλιψη, εθισμό σε φάρμακα και ναρκωτικές ουσίες ή τάσεις αυτοκτονίας.
Τα συμπτώματα που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι το παιδί μας παθαίνει κρίσεις πανικού είναι:
Ταχυπαλμία
Εφίδρωση
Δυσκολία στην αναπνοή
Εξάψεις
Έντονος φόβος θανάτου
Τρόμος
Αίσθημα πνιγμού
Ζάλη
Ναυτία
Τρέμουλο
Σφίξιμο στο στήθος
Δάκρυα ή και έντονο κλάμα
Αίσθηση ότι δεν μπορεί να κινηθεί
Νιώθει ότι έχουν κοκαλώσει τα πόδια του
Αν δείτε τα παραπάνω συμπτώματα στο παιδί σας καλό είναι να επισκεφτείτε πρώτα τον Παιδίατρό σας ή τον οικογενειακό γιατρό σας, αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο. Αν διαπιστωθεί ότι δεν συμβαίνει κάτι παθολογικό, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε Παιδοψυχίατρο.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου