Η επιβράβευση αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών καθώς χρησιμοποιείται ως μέσο εκμάθησης σωστών συμπεριφορών, ανατροφοδότησης και τόνωσης της αυτοπεποίθησης τους, ανάπτυξης δεξιοτήτων αλλά και δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης.
Τα οφέλη της πολλά! Όμως υπάρχουν και πολλές έρευνες που αμφισβητούν την αξία της επιβράβευσης καθώς όταν χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο μπορεί να υπονομεύσει τα κίνητρα των παιδιών και να περάσει τα λάθος μηνύματα.
Παρακάτω θα δούμε κάποιους σωστούς και κάποιους λάθος τρόπους επιβράβευσης.
ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
- Όταν η ανταμοιβή είναι πάντα υλική. Έχει αποδειχτεί ότι οι απτές ανταμοιβές δεν είναι πάντα οι καλύτερες.
- Όταν η επιβράβευση έχει σκοπό μόνο την βελτίωση της διάθεσης του παιδιού. Όταν δηλαδή το παιδί κάνει φασαρία ,κλαίει και ενοχλεί και οι γονείς για να του φτιάξουν την διάθεση του προσφέρουν γλυκά. Έτσι χάνεται το νόημα της επιβράβευσης και το παιδί λαμβάνει λάθος μηνύματα.
- Όταν γίνεται συνέχεια και χωρίς ιδιαίτερο λόγο ,όταν δηλαδή επιβραβεύουμε το παιδί για το κάθε τι που κάνει ακόμα και αν δεν είναι κάτι σημαντικό.
- Όταν δεν εξηγούμε τον λόγο για τον οποίο επιβραβεύουμε όποτε χάνεται η ουσία και το νόημα της αυτής της ενέργειας που με αυτό τον τρόπο δεν συμβάλλει διόλου στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
- Όταν επιβραβεύουμε κάποιον με σκοπό να δημιουργήσουμε εξαρτήσεις ,υλικές ή συναισθηματικές .
- Όταν το επιβραβεύουμε μόνο για τα εξωτερικά του χαρίσματα.
- Επιβραβεύουμε τα παιδιά όταν πραγματικά έχουν πετύχει κάτι. Για παράδειγμα, έχουν κάνει μια καλή εργασία ή έχουν καλές αθλητικές επιδόσεις .
- Χρησιμοποιούμε λεκτικές ανταμοιβές. Το να πεις στο παιδί Μπράβο τα κατάφερες ,είμαι περήφανος για εσένα ,είναι μια πολύ καλή επιβράβευση.
- Μία αγκαλιά ή ένα χαμόγελο.
- Λέμε και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή στον κοντινό κοινωνικό περίγυρο τις επιτυχίες του παιδιού.
- Συνδέουμε πάντα την ανταμοιβή με την πράξη που επιβραβεύουμε, έτσι περνάμε τα σωστά μηνύματα.
- Όταν δίνουμε σωστά κίνητρα.
- Όταν δίνουμε την ανταμοιβή που έχουμε υποσχεθεί.
Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου