Το πλύσιμο του νεογέννητου ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο παιδί στην οικογένεια είναι μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει άγχος στους γονείς. Το άγχος πολλές φορές ενισχύεται με το μύθο της αναγκαιότητας του καθημερινού μπάνιου. Παρακάτω θα παραθέσω ορισμένες βασικές αρχές, αλλά κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και είναι λογικό να προσαρμόσουν και αυτή τη συνήθεια στις δικές τους ανάγκες.
Το πρώτο μπάνιο
Ενώ παλαιότερα η συνήθης πρακτική ήταν να πλένεται το νεογέννητο αμέσως μετά τον τοκετό, τα νεότερα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η καθυστέρηση του πρώτου μπάνιου/λουτρού ενδεχομένως να έχει οφέλη για το νεογνό (https://www.ncbi.nlm.nih.gov-pubmed/30887671). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όταν το πρώτο λουτρό του νεογέννητου γίνει 48 ώρες μετά τον τοκετό μπορεί να το βοηθήσει να διατηρήσει σταθερή θερμοκρασία σώματος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή ανάπτυξη του δέρματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 24 ώρες μετά τον τοκετό (https://extranet.who.int/rhl/topics/newborn-health/care-newborn-infant/who-recommendation-bathing-and-other-immediate-postnatal-care-newborn).
Μπάνιο τις πρώτες μέρες ζωής
Όταν επιστρέψετε στο σπίτι με το μωρό σας από το μαιευτήριο, καλό είναι να το πλένετε με βρεγμένο πανί μία έως δύο φορές την εβδομάδα μέχρι να αποξηρανθεί η περιοχή του ομφαλικού κολοβώματος (να πέσει ο ομφαλός), στη συνέχεια μπορείτε να το κάνετε ολόσωμο μπάνιο.
Η συχνότητα με την οποία θα κάνετε μπάνιο το μωρό σας εξαρτάται από εσάς. Κάποια βρέφη βρίσκουν πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική την επαφή με το ζεστό νερό. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να κάνετε το μωρό σας μπάνιο σε καθημερινή βάση. Στα νεογέννητα, 2-3 φορές την εβδομάδα θεωρούνται αρκετές ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή τους. Τα μωρά δεν χρειάζονται τόσο συχνά το μπάνιο όσο οι ενήλικες. Δεν ιδρώνουν ή δε λερώνονται όπως οι ενήλικες και το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο. Επιπλέον προσοχή χρειάζεται και στη χρήση σαπουνιού και σφουγγαριού. Μικρή ποσότητα σαπουνιού αρκεί και μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι. Για το σκούπισμα χρησιμοποιείστε μια 100% βαμβακερή πετσέτα και σκουπίστε ταμποναριστά χωρίς να προκαλείτε τριβή.
Το μπάνιο τους πρώτους μήνες ζωής
Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου καλό είναι να κάνετε μπάνιο το μωρό σας έως τρεις φορές την εβδομάδα (https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-200444380). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φροντίζετε η περιοχή της πάνας να είναι καθαρή. Μετά τα κακά, καθαρίστε την περιοχή χρησιμοποιώντας τρεχούμενο νερό με ήπιο βρεφικό αφρόλουτρο ή στην περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε νερό χρησιμοποιείστε μωρομάντιλα. Επίσης, καλό είναι να πλένετε το πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια του μωρού σας συχνά μέσα στην ημέρα. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι όσο το βρέφος μεγαλώνει και αν φαίνεται να απολαμβάνει το νερό μπορείτε να το κάνετε μπάνιο πιο συχνά. Στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του βρέφους, όπου κινητοποιείται περισσότερο και ξεκινάει η εισαγωγή στερών τροφών στη διατροφή του μπορεί να αυξήσετε τη συχνότητα με την οποία το κάνετε μπάνιο.
Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε μία ώρα την ημέρας που το μωρό να έχει καλή διάθεση να μην πεινάει ή να μην νυστάζει και όχι αμέσως μετά από τα γεύματα και σταδιακά όταν και εσείς και το μωρό σας είστε έτοιμοι μπορείτε να εντάξετε το μπάνιο του στη ρουτίνα του βραδινού του ύπνου. Το ζεστό νερό συνήθως βοηθά το μωρό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Δείτε το μπάνιο ως μια διαδικασία που ενισχύει ακόμη περισσότερο τους συναισθηματικούς δεσμούς ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί.
Αν το βρέφος παρουσιάσει έκζεμα ή κάποιο άλλο δερματολογικό πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με το τι είδους εξειδικευμένα προϊόντα μπορείτε να χρησιμοποιείστε και τι διαδικασίες μπορείτε να ακολουθήσετε.
Πηγές:
Γράφει ο Μάριος Δέτσης